Aktualnie opracowaliśmy koncpecję budynku jednorodzinnego z rozbudowaną częścią gospodarczą wraz ze stajnią na cztery konie.

Budynek zlokalizowano w centralnej północnej części działki w połączeniu z istniejącym zjazdem z poszanowaniem istniejącego zadrzewienia. Ze względu na  wjazd od strony zachodniej oraz znakomite walory widokowe – las od wschodu. Budynek składa się z trzech części gospodarczej,  mieszkalnej i łącznika.  Główna mieszkalna bryła budynku została obrócona w kierunku południowo zachodnim w celu uzyskania korzystnej całorocznej  ekspozycji słonecznej oraz w stronę atrakcyjnego widokowo lasu.  Uzyskujemy w ten sposób pełną panoramę widokową, bryła główna jest uwolniona i ma możliwość otwarć widokowych, wglądów z każdego pomieszczenia na otaczający krajobraz . Część gospodarcza (garaż oraz stajnie) zlokalizowano od strony wschodniej w powiązaniu z projektowanym wybiegiem dla koni. Dwie główne funkcje połączono łącznikiem komunikacyjnym. Pomiędzy dwoma bryłami wytwarza się naturalna intymna zewnętrzna przestrzeń rekreacyjna, z możliwością zadaszenia.

Droga dojazdowa planowana jest od strony zachodniej, w połączeniu z istniejącym na działce zjazdem z drogi gminnej, podjazd pod budynek oraz wejście znajdują się od strony północnej. Od strony zachodniej planuje się również lokalizację przydomowej oczyszczalni ścieków .

Kolorystyka domu w tonacji naturalnej, połączenie lokalnych materiałów  jasny biały tynk ,czerwona klasyczna cegła, dachówka betonowa, naturalne drewno.

Co sądzicie ?

 

 

 

słowa kluczowe: projekt domu; nowoczesny dom; dom stodoła; projekt stodoła; dom ze stajnią; projekt domu ze stajnią; stodoła; nowoczesna; nowoczesny dom typu stodoła