Dom “S” to nowoczesny budynek jednorodzinny z płaskim dachem, zaprojektowany we Wrocławiu.

Z uwagi na uwarunkowania lokalne – podłużna, wąska działka oraz wjazd od strony południowo-wschodniej, zdecydowano się zlokalizować bryłę budynku w południowo-wschodniej części działki. Lokalizacja ta daje możliwość korzystnej ekspozycji słonecznej oraz otwarcie części dziennej na działkę. Dom usytuowano 5,5m od drogi dojazdowej. Kształt i urbanistyka budynku umożliwia wytworzenie trzech stref  o odmiennym charakterze. Strefę wejściową z reprezentacyjnym dużym nadwieszeniem piętra, taras ciepły południowy/zachodni – nasłoneczniony oraz taras zimny od strony północnej – zacieniony i zadaszony. Obie strefy rekreacyjne otwierają się na działkę i ogród. Całość składa się z dwóch kondygnacji, wysokością wpisując się w kontekst urbanistyczny.

Bryła parteru swoim kształtem wydziela strefy funkcjonalne budynku. Każda z wydzielonych części pełni oddzielną funkcję – techniczną, gościnną, dzienną. Bryła piętra w całości pełni funkcję prywatną, nocną. Dom przykryty jest stropodachem.

Funkcjonalnie budynek dzieli się na 4 strefy:

  • Techniczno-gospodarczą (garaż, pomieszczenie techniczne, pralnia, wejście, wiatrołap, klatka schodowa)
  • Dzienną (salon, kuchnia ze spiżarnią, jadalnia, toaleta, gabinet)
  • Nocną na piętrze (sypialnia rodziców z garderobą, sypialnie dzieci z garderobami, łazienka, toaleta)
  • Nocną na parterze (gabinet/pokój gościnny i toaleta)

Budynek zaprojektowano o kształcie zbliżonym do prostokąta o funkcji rozplanowanej na dwóch kondygnacjach przekryty płaskim dachem. Kształt ten umożliwia odpowiednią lokalizację funkcji ze względu na orientację względem stron świata, zapewnia również w pełni kontakt z walorami terenowymi działki. Przy założeniu domu piętrowego, układ ten pozwala na widoczne wydzielenie funkcjonalne przestrzeni nocnej oraz dziennej. Część techniczno-gospodarczą zlokalizowano od strony południowo-wschodniej, część dzienną zlokalizowano od strony północno-zachodniej, część nocna znajduje się na piętrze, od strony wschodniej zlokalizowano kuchnię, dzięki czemu pomieszczenie nie zostanie przegrzewane. W centrum założenia znajduje się kuchnia wraz z jadalnią jako pomieszczenia najczęściej użytkowane. Komunikacja pionowa została wydzielona wizualnie od pozostałych pomieszczeń, zlokalizowana w strefie wejściowej.

Część dzienna – salon, jadalnia wraz z kuchnią została zaprojektowana jako jednoprzestrzenna z widokiem na ogród oraz taras zachodni. Kuchnia została dodatkowo doświetlona oknem połączonym ze świetlikiem.

Na piętrze zaprojektowano część nocną, w której skład wchodzą trzy sypialnie z garderobami, każda z możliwością korzystania z loggii, łazienka, toaleta z natryskiem oraz pralnia. Każde z pomieszczeń dostępne jest z holu komunikacyjnego. Loggie zlokalizowane są po dwóch stronach piętra, od strony południowo-wschodniej oraz północno-zachodniej.

Budynek zaprojektowany w standardzie energooszczędnym, ogrzewanie podłogowe, kondensacyjny piec gazowy, wentylacja mechaniczna z rekuperacją.

 

słowa kluczowe:

projekt; dom z płaskim dache; nowoczesny dom; minimalizm; nowoczesna bryła; projekt domu z płaskim dachem; willa miejska; projekt wrocław; architekt wrocław;